Σεμινάρια – Εργαστήρια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
νουνούρες από χοχλιούς!

 

Εργαστήρι Οργανοποιίας και ρυθμού για παιδιά

DSC_0074 copyΤο εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών και περιλαμβάνει κατασκευή απλών μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά καθώς και εισαγωγή στη ρυθμική αγωγή με παιχνίδια ρυθμικού αυτοσχεδιασμού. Διάρκεια 1.30 ώρα για κάθε μάθημα.

Η οργανοποιία είναι μια τέχνη που διδάσκεται, τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο, από την εποχή του Βυζαντίου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή από τεχνίτη σε μαθητή (Τσαφταρίδης). Από το 1920 η οργανοποιία με απλά υλικά είναι τεκμηριωμένα μια αποδεκτή μέθοδος για το ξεκίνημα της μουσικής εκπαίδευσης των μικρών παιδιών – αυτό που σήμερα ονομάζουμε μουσική προπαιδεία. Στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες ένταξης της οργανοποιίας στο μάθημα της μουσικής του δημόσιου σχολείου από τη δεκαετία του 90 (πρόγραμμα Μελίνα).

Στο εργαστήριο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν σταδιακά (από τα πιο απλά μέχρι τα πιο περίπλοκα) να κατασκευάζουν μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά. Παράλληλα μαθαίνουν να παίζουν τα όργανα που κατασκευάζουν μέσα από απλά ρυθμικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά αποκτούν μοναδικές κατασκευαστικές ικανότητες, γνωρίζουν όλα τα είδη μουσικών οργάνων και εισάγονται στη ρυθμική και μουσική αγωγή, ώστε να μπορούν μετά να επιλέξουν το όργανο της αρεσκείας τους με το οποίο θα συνεχίσουν τη μουσική τους εκπαίδευση.

Εργαστήρι Οργανοποιίας με ανακυκλώσιμα υλικά για γονείς και παιδιά

20180817_084902

Το εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να μάθουν πως να περνούν δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά τους αποσπώντας τα από τις οθόνες κάθε τύπου. Οι γονείς μαθαίνουν οι ίδιοι πως να αξιοποιούν καθημερινά υλικά στο σπίτι για να κατασκευάζουν ηχητικά αντικείμενα και μουσικά παιχνίδια στα παιδιά τους. Ακόμα μαθαίνουν στα παιδιά τους πώς να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία (πένσα, κοπίδι, ψαλίδι, σουβλί κ.α.) και πως να χρησιμοποιούν το μυαλό τους αποκτώντας κατασκευαστικές δεξιότητες. Ταυτόχρονα εντείνουν το δεσμό μεταξύ τους καθώς κάνουν πράγματα μαζί και παράγουν ένα εντυπωσιακο αποτέλεσμα που προσφέρει και στους δύο ατελείωτες ώρες χαράς. Οι συμμετέχοντες δε χρειάζεται να έχουν κάποια μουσική γνώση. Διάρκεια 3-6 ώρες

Μουσική από Σκουπίδια – Performance

_MG_69791

Ο μουσικός – οργανοποιός Γιώργος Γυπάκης μετατρέπει ανακυκλώσιμα υλικά σε ηχητικά αντικείμενα και απλά μουσικά όργανα. Η παρουσίαση θα γίνει με βάση τα υλικά που θα φέρουν οι συμμετέχοντες, δηλαδή εντελώς αυτοσχέδια και υπό τη μορφή εργαστηρίου στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι, μαθαίνοντας να αξιοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Διάλεξη Εκπαιδευτικής Οργανοποιίας.

Διάλεξη και εργαστήριο για τις διαθεματικές εφαρμογές της οργανοποιίας στην εκπαίδευση. Μια καινοτόμος πρόταση που παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-ArtinEd και στη Σουηδία στα πλαίσια του Erasmus. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης. Διάρκεια 1.30 ώρα. 

cof

Η κατασκευή μουσικών οργάνων προσφέρει στο παιδί εξαιρετικές εμπειρίες και διαθεματικές γνώσεις:

  • Το παιδί δημιουργεί μέσα από τη χειρωνακτική εργασία ένα έργο που παράγει τέχνη και έχει την προσωπική του σφραγίδα. Παράλληλα αναπτύσσεται η αισθητική και οι εικαστικές τέχνες, λόγω του τελικού διακοσμητικού ρόλου των οργάνων (Σαρρής 2010)
  • Στη διαδικασία αυτή, εμπλέκεται πρακτικά με την εκμάθηση της φυσικής, αφού ανακαλύπτει τις ιδιότητες των υλικών, τους όγκους, το βάρος και την υφή, αλλά και πως παράγεται ο ήχος σε κάθε περιπτωση ταλάντωσης (χορδές, μεμβράνες, ηχεία κπ)
  • Εμπλέκεται με την εκμάθηση των μαθηματικών και της γεωμετρίας όταν καλείται να χαράξει σχήματα και να μετρήσει αποστάσεις για την τοποθέτηση τάστων σε ένα έγχορδο ή το άνοιγμα τρυπών σε ένα πνευστό.
  •  Εμπλέκεται με τη γεωγραφία, όταν καλείται να αντιγράψει και να παίξει μουσικά όργανα από διάφορες χώρες και ηπείρους. Ταυτόχρονα αποκτά και πολυπολιτισμική συνείδηση καθώς μαθαίνει για τις μουσικές παραδόσεις άλλων λαών.
  •  Αναπτύσσει τη λογική και την ικανότητά του να προγραμματίζει, καθώς μαθαίνει να σχεδιάζει εξ αρχής ένα τελικό προιόν που απαιτεί μια σειρά ενεργειών για να γίνει.
  •  Αναπτύσσει την εφευρετικότητά του κάθε στιγμή που πρέπει να λύσει κατασκευαστικά προβλήματα που του προκύπτουν.
  •  Οξύνει τη φαντασία του καθώς συχνά προκύπτουν νέες ιδέες για τη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος. Μου έχουν τύχει περιπτώσεις παιδιά να ανακαλύπτουν ένα καινούργιο ηχητικό αντικείμενο.
  •  Οξύνει την παρατηρητικότητα, καθώς το παιδί καλείται συχνά να αντιγράψει ένα μουσικό όργανο που βλέπει.
  •  Το παιδί μαθαίνει τη χρήση εργαλείων και αποκτά κατασκευαστικές δεξιότητες, ανάλογα με την ηλικία του (όπως δέσιμο κόμπων, τύλιγμα σπάγγου, πλέξιμο λαστίχων, χρήση ξυλοκόλλας, κόψιμο σε σκληρά υλικά όπως χαρτονι, καλάμι και κόντρα πλακέ κλπ.)

Σεμινάριο Εκπαιδευτικής Οργανοποιίας

27164498_1165867410213909_5110709422877742998_o

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο – Εργαστήριο για τις διαθεματικές εφαρμογές της οργανοποιίας στην εκπαίδευση (βλέπε παραπάνω). Μια καινοτόμος πρόταση που παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-ArtinEd και στη Σουηδία στα πλαίσια του Erasmus. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης. Oι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα περαιτέρω επιμόρφωσης στο στο πρόγραμμα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης που λειτουργεί με την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
σείστρο

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Μαντούρες

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ένα Talking Drum φτιαγμένο από γλάστρες

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η μπουρού

 

 

 

 

 

Κράτα το