Σπουδές  παραδοσιακών κρουστών της Ελλάδας και της Αν. Μεσογείου για παιδιά, έφηβους και ενήλικες

Created with GIMP
Created with GIMP

Ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών παραδοσιακών κρουστών που περιλαμβάνει τουμπελέκι, ηπειρώτικο ντέφι, νταούλι, τουμπί, μπεντίρ, νταϊρές, νταραμπούκα και αιγυπτιακό ντέφι (riq). 

Υπάρχουν επιλογές για ατομικά ή ομαδικά μαθήματα, για ένα ή περισσότερα όργανα, ενώ το πλήρες πρόγραμμα αφορά τη μαθητεία σε επίπεδο επαγγελματικό, όλων των κρουστών που αναφέρονται, με βάση το νέο ΦΕΚ 7275 περί Σχολών Παραδοσιακής Μουσικής.

Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές στα αναφερόμενα κρουστά

Ρυθμολογία Ελλάδας, Βαλκανίων και Αν. Μεσογείου

Θεωρία Ρυθμού (ρυθμική ανάγνωση – γραφή)

Οργανολογία – οργανοποιία

Ιστορία Ελληνικής κ’ Αραβικής Μουσικής

Σωματική προετοιμασία μελέτης κρουστών 

Ρυθμικά μουσικά σύνολα (ενορχήστρωσή τους)

Ερμηνεία παραδοσιακού τραγουδιού με φωνή

Το πρόγραμμα μαθημάτων για παιδιά περιλαμβάνει αναλογικά (με την κατάλληλη μετατροπή φυσικά) όλα τα παραπάνω, επιπλέον:

Εκπαιδευτική Οργανοποιία (μέθοδος που συνδυάζει την κατασκευή μουσικών οργάνων με τη ρυθμική & μουσικοκινητική αγωγή, αξιοποιεί στοιχεία άλλων μουσικοπαιδαγωγικών μεθόδων (Orf, Dalcroze, Kodaly) και ενσωματώνει στοιχεία από το γενικό πρόγραμμα σπουδών του Δημοτικού Σχολείου (π.χ. μαθηματικά, φυσική, γεωγραφία, ιστορία) καθώς και εικαστικών τεχνών.

Τί διδάσκονται τα παιδιά 

Ο Ρυθμός, είναι το θεμέλιο της μουσικής.
Είναι όμως και ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία στη λειτουργία της φύσης και ένα απαραίτητο συστατικό της ανθρώπινης προσωπικότητας, για μια υγιή και αρμονική ψυχική ζωή.
Γι αυτό η ρυθμική αγωγή θεωρείται από πολλούς θεωρητικούς, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης παιδαγωγικής καθώς συμβάλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της αυτο-πειθαρχίας και του αυτο-ελέγχου.

Τα παιδιά διδάσκονται,

1. ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

  • Να ενσωματώνουν το ρυθμό στην καθημερινή τους ζωή, μέσω ρυθμικών μουσικοκινητικών παιχνιδιών – ασκήσεων.
  • Να σκέφτονται δημιουργικά και να χαίρονται κατασκευάζοντας τα δικά τους, κρουστά μουσικά όργανα. Μέσω της «Εκπαιδευτικής Οργανοποιίας» όπως ονομάζεται η μέθοδός μας, αποκτούν κατασκευαστικές δεξιότητες, ενισχύεται η λογική τους, αναπτύσσεται η ικανότητά τους για προγραμματισμό, η φαντασία τους, η παρατηρητικότητα και η εφευρετικότητά τους. Kατά τη διαδικασία των κατασκευών, εντάσσονται με παιγνιώδη τρόπο στοιχεία από τα σχολικά μαθήματα (μαθηματικά, γεωμετρία, φυσική, γεωγραφία, περιβαλλοντική αγωγή ιστορία κλπ) ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις μαθησιακές γνώσεις των παιδιών. 

2. ΚΡΟΥΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

  • Τεχνική πάνω σε συγκεκριμένα παραδοσιακά κρουστά όργανα
  • Βασικά ρυθμικά μοτίβα και παραδοσιακούς ρυθμούς.
  • Βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής μουσικής θεωρίας και ρυθμική ανάγνωση – γραφή

Σχολιάστε