Τέχνες στην Εκπαίδευση: Workshop για την Εκπαιδευτική Οργανοποιία στη Σουηδία

Βίντεο από το workshop για την πρότασή μου «Εκπαιδευτική Οργανοποιία»  στο πρόγραμμα e-ArtinEd (οι Τέχνες στην Εκπαίδευση) που παρουσίασα στο Edsbyn της Σουηδίας, στα πλαίσια της διεθνούς συνάντησης των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα που πραγματoποιήθηκε εκεί.

Η οργανοποιία είναι μια παραδοσιακή τέχνη που διδάσκεται, τουλάχιστον στον Ελλαδικό χώρο, από την εποχή του Βυζαντίου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή από τεχνίτη σε μαθητή. Οργανοποιία διδάσκει στo παιδαγωγκό του Παν/μιου Αθηνών ο Νικόλας Τσαφταρίδης που αποτελεί μεγάλη πηγή έμπνευσης για μένα. Από το 1920 που εκδόθηκε το βιβλίο της αμερικανίδας μουσικοπαιδαγωγού Satis Narona Coleman «Creative Music for Children» η οργανοποιία με απλά υλικά είναι τεκμηριωμένα μια αποδεκτή μέθοδος για το ξεκίνημα της μουσικής εκπαίδευσης των μικρών παιδιών – αυτό που σήμερα ονομάζουμε μουσική προπαιδεία.

Η Εκπαιδευτική Οργανοποιία μπορεί να συνδυάσει κάποιες από τις κλασσικές μορφές τέχνης (μουσική, εικαστικά, χορός, αρχιτεκτονική) σε μια παιδαγωγική μέθοδο όπου τα παιδιά διευρύνουν την αντίληψή τους και τις ικανότητές τους κατασκευάζοντας τα δικά τους μουσικά όργανα ενώ παράλληλα εμπλέκονται είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό με μαθήματα όπως η ιστορία, η γεωγραφία, η φυσική, η γεωμετρία, η περιβαλλοντική αγωγή και τα μαθηματικά.

Γιώργος Γυπάκης

 

Σχολιάστε